Een spaarbeleggingshypotheek wordt ook wel hybride hypotheek genoemd. Deze hypotheekvorm is een kruising tussen de spaarhypotheek en de beleggingshypotheek.

Bij een spaarhypotheek betaal je iedere maand alleen rente over het geld dat je hebt geleend. Je lost dus niets af. Dat doe je pas aan het eind van de looptijd van de hypotheek. Dan betaal je in één keer het geleende bedrag terug. Dit bedrag moet je in de tussentijd bij elkaar te hebben gebracht. Zoals de naam al zegt, doe je dit door te sparen en/of te beleggen.

Je betaalt iedere maand een premie. Deze premie bestaat uit twee delen, een risicodeel en een spaardeel/beleggingsdeel. Het risicodeel is bestaat uit de premie voor een overlijdensrisicoverzekering. Mocht je voor het eind van de looptijd van de hypotheek komen te overlijden, dan wordt een verzekeringsbedrag uitgekeerd. Met dit bedrag wordt je hypotheek afbetaald. Je nabestaanden kunnen dan in het huis blijven wonen.

Met het spaardeel/beleggingsdeel spaar en/of beleg je om het geleende bedrag bij elkaar te sparen. Gedurende de looptijd van de hypotheek kun je heen en weer switchen tussen sparen en beleggen. Is de rente laag en zitten de aandelenkoersen in de lift, dan kies je ervoor om het premiebedrag te laten beleggen. Verwacht je een minder gunstig beursklimaat, dan kies je voor de zekerheid van sparen.

Beleggen is per definitie een onvoorspelbare en dus risicovolle onderneming. Het kan ook gebeuren dat je aandelen weinig tot niets opleveren. Dan blijf je aan het einde van de looptijd van je hypotheek met een restschuld zitten.

Optimaal belastingvoordeel
Je blijft steeds rente betalen over het totale geleende bedrag, daarom profiteer je gedurende de hele looptijd optimaal van de hypotheekrenteaftrek. Daarnaast profiteer je van het opbouwen van een belastingvrij vermogen.

Voor wie?
Een spaarbeleggingshypotheek is aantrekkelijk voor wie graag wil beleggen, maar toch ook de nodige zekerheid wil inbouwen.

De voordelen

  • Flexibiliteit; je bepaalt zelf hoe je premie wordt gebruikt.
  • Een fiscaal aantrekkelijke hypotheekvorm.
  • Bij goede beleggingsresultaten kan de hypotheek meer opleveren dan het bedrag dat je nodig hebt.

De nadelen

  • Je leent, spaart, belegt en verzekert bij dezelfde bank; tussentijds overstappen naar een andere geldverstrekker is daardoor lastig.
  • Het switchen tussen sparen en beleggen kan een kostbare onderneming zijn.
  • Bij tegenvallende beleggingsresultaten kun je geld tekort komen om de hypotheeklening terug te betalen. Je blijft dan zitten met een restschuld.