Aflossingsvrije hypotheek

De naam zegt het al: bij de aflossingsvrije hypotheek los je niets af. Je betaalt iedere maand alleen rente over het geleende bedrag. Wanneer de hypotheek afloopt, moet je het geleende bedrag in één keer terugbetalen.

Fiscaal voordeel
Doordat je bij een aflossingsvrije hypotheek niets aflost, blijf je gedurende de hele looptijd rente betalen over het totale geleende bedrag. Dat is op zich gunstig, want de hypotheekrente is fiscaal aftrekbaar. Je kunt dus gedurende de hele looptijd het maximale bedrag van de belasting aftrekken.

Je hebt met de aflossingsvrije hypotheek in vergelijking met andere soorten hypotheken de laagste maandlasten. Je profiteert van een maximale belastingaftrek. Daarnaast betaal je alleen rente en geen aflossing of premies. Daar staat tegenover dat je zelf moet zorgdragen dat je de lening na afloop van de looptijd aflost.

Combineren met andere hypotheken
Het maximumbedrag waarvoor je een aflossingsvrije hypotheek kunt afsluiten, ligt eigenlijk altijd een stuk onder de waarde van het huis. Je zult dus voor het resterende bedrag eigen geld moeten inbrengen of een aanvullende hypotheek moeten afsluiten waarop je wél aflost.

De afrekening
Uiteraard moet je aan het eind van de looptijd het geleende bedrag terugbetalen. Dat kan bijvoorbeeld door je woning te verkopen of doordat je in de tussentijd het benodigde geld zelf bijeen hebt gespaard. Vaak is het ook mogelijk om een nieuwe hypotheek af te sluiten. Houd er wel rekening mee dat de rente over deze nieuwe hypotheek niet meer fiscaal aftrekbaar kan zijn.

Voor wie?
Voor mensen met een bestaande aflossingsvrije hypotheek die op latere leeftijd gaan verhuizen naar een kleinere woning en een behoorlijk gedeelte eigen geld inbrengen, is de aflossingsvrije hypotheek het heroverwegen waard. Verder wordt deze hypotheekvorm veel gebruikt in combinatie met andere hypotheekvormen.
 
De voordelen

  • Lagere maandlasten dan bij elke andere hypotheekvorm
  • Je hebt optimaal belastingvoordeel vanwege de hypotheekrenteaftrek
  • Het is een eenvoudige hypotheekvorm, die makkelijk met andere hypotheken is te combineren

De nadelen

  • Het maximale bedrag dat je aflossingsvrij kunt lenen, ligt altijd ruim onder de verkoopwaarde van je woning.
  • Je lost niets af, daarom bouw je ook geen bezit op.
  • Soms stelt de geldverstrekker een overlijdensrisicoverzekering verplicht.